Frysmärkningen sker 1 gång/år. Oftast i mars eller april. Då kommer "stämpelgubbarna" ut för att frysa in en sifferkombination på travhästens hals. Samtidigt tas det DNA-prov från unghästens svans för att kontrollera att det är rätt häst och så ritar dom ner en fullständig teckenbeskrivning.

En flaska flytande kväve håller lådan med siffrorna under 170 grader...kallt. Brevid i den svarta väskan ligger alla papper och sånt som behövs för bl.a. DNA-prov.

Sedan behövs det en häst att märka...Detta är ettårshingsten Nisse Tabac som snart skall få numret 02-0003 på halsen...

Hela proceduren upprepas gång på gång tills alla unghästarna är färdigmärkta. Denna gång var det "våra" på lösdriften och sedan 3 stycken utifrån.

Först rakas en bit av halsens hårrem bort...
Det är norsvenska hingsten Lexanos tur...

Det där med klippmaskiner är väl inte alltid en höjdare tycker några av dom små. Så efter det så får dom stå en kort stund medans signalementen ritas av på papper och ett tagelprov tas...När alla uppgifter stämmer så plockas siffrorna ihop i en hållare för att sedan kylas ner kraftigt...

När siffrorna är så kalla som dom skall vara så trycks "stämpeldynan" mot hästens hals i 20 sekunder, och sen är det klart!!

Men nu är det färdigt för i år. Lite snack om allt möjligt, och sedan försvinner "stämpelgubbarna" till nästa ställe för nya märkningar.
Hejdå och ha det så bra.
Vi ses nästa år igen...